Acronis Cyber Desktop nedir? Ne işe yarar?
Acronis Cyber Desktop; Windows ve macOS tabanlı kolay, verimli ve güvenli uzak masaüstü çözümüdür. Acronis’ in deyimi ile sonsuza kadar ücretsiz olması müşterilerin ne kadar önemsendiğinin bir göstergesidir.
Özellikle pandemi döneminde uzaktan bağlantı taleplerinin artması Acronis’i böyle bir ürün geliştirmeye yöneltmiştir. Müşterilerinin ve bayilerinin ihtiyaçları ve geri bildirimleri sayesinde oluşturulan Acronis Cyber Desktop; hem BT uzmanları tarafından hem de son kullanıcı tarafından oldukça kullanışlı bir üründür. Acronis bu ürünü yayınlarken sonsuza kadar ücretsiz olacağından bahsediyor.
Uygulamanın temel hedefi; uzak ortamlardaki istemci sorunlarının zamandan tasarruf ederek, maliyetleri düşürerek ve verimliliği artırarak tanımlanıp, çözülmesidir.
Uygulama yönetilen cihazlarda; “Acronis Cyber Desktop Agent” yöneten cihazlarda ise; “Acronis Cyber Desktop” isimlendirmeleri ile iki ayrı yazılım olarak kullanıcılara sunulmaktadır.
Kullanımı ve özellikleri;
Agent yazılımı kurulması ile cihazınıza; değiştirilemeyen bir bilgisayar kimliği “Computer ID” ve değiştirilebilen bir giriş kodu “Access Code” tanımlanmaktadır. Sadece Agent uygulaması ile cihazınıza bağlanılması mümkündür.
Ayrıca “Acronis Cyber Desktop” yazılımı ve web arayüzü ile daha fazla özelleştirmeyi kullanabilmek için üye olmalısınız.
Cyber Desktop yazılımını kurduğunuzda uzak cihazlara bağlanabileceğiz bir ara yüz sizleri karşılayacaktır. İsterseniz oturum açmadan da uzak bilgisayarlara bağlanabilirsiniz. Daha fazla özelleştirmeyi kullanabilmek ve sizi güvenilen listesine ekleyen kullanıcıları sürekli olarak görebilmek için üye olup, oturum açmanız gerekecektir.
Bağlanmak istediğiniz cihazın ajanında (Agent) güvenilen kullanıcılar (Trusted Users) bölümüne üye olduğunuz mail adresini yazarsanız, oturum açtığınızda resimde görüldüğü gibi yönetilebileceğiniz bir bilgisayar göreceksiniz. Bu size yöneteceğiniz bilgisayarda ek özellikleri kullanmanızı sağlayacaktır.
Güvenilen kullanıcılar (Trusted Users) bölümünde mail adresinizin yazdığı sürece cihazı görmeye devam edeceksiniz. Mail adresinizi kaldırdığınızda hesabınızdaki kayıt silinecek cihazınızı göremeyeceksiniz.
Bu sayede gruplar oluşturabilecek cihazların yönetilmesinde isteğe bağlı olarak erişim sağlamadan “cihazı kapatma, yeniden başlatma, oturumu kapatma, uyku moduna alma ve çöp kutusunu boşaltma” gibi özel aksiyonları çalıştırabilir, isteğe bağlı olarak izleme ve kontrol modları ile erişim sağlayabilirsiniz.
Cihazlara erişim sağlamadan direkt olarak izleme modunu çalıştırabiliyorsunuz. Ancak kontrol moduna geçmek için bağlantıyı sonlandırmanıza gerek kalmadan bağlantı penceresinin üzerindeki araç çubuğunu kullanmanız mümkün.
Erişim sağlamadan aksiyonların kullanabilmesi oldukça pratik ve zaman kazandırıyor. Ayrıca uzak bağlantı yerine cihaza kendi içerisinde işlem yapılması gibi çok hızlı çalışıyor.
Web arayüz üzerinde aksiyonları başlatmak mümkün ancak bağlantı için ne yazık ki tarayıcı kullanılamıyor. Bağlanmak istediğinizde Cyber Desktop uygulamasını çalıştırıyor ve bağlantıyı masaüstü yazılım ile gerçekleştiriyor.
Acronis Cyber Desktop varsayılanda NEAR protokolünü kullanmaktadır. Eğer isterseniz bunu RDP veya VNC’ye çevirebilirsiniz.
NEAR Protokolü hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Ek olarak bağlantıların 15 dakika ile sınırlandırıldığını belirtmemizde fayda var. Herhangi bir limit yok yani anlık olarak başlatılan bağlantı 15 dakika sonrasında otomatik olarak sonlanmakta.
Onca güzel özellikten sonra bu sınırlandırma biraz kısa gibi geldi. Neyse ki uzun bir çalışmada bağlantı sonlandığında tek tıklama tekrar bağlanmanız mümkün.
Yazılımları indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Ayrıca üyelik oluşturmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Oluşturduğunuz hesabınız ile oturum açmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Acronis Cyber Desktop Sürüm Notlarına ve daha teknik bilgilere erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.