İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » 3-2-1 Yedek !

3-2-1 Yedek !

3-2-1 Yedek

3-2-1 Yedek !

Merhaba,

Öncelikle hatırlatma için şunu sormak isteriz, en son ne zaman yedek aldınız?

Eğer hatırlamıyorsanız umarız size bu soru faydalı olur ve şimdi bir yedek almanızı sağlar?

Yedeklemenin önemini daha iyi izah edebilmemiz için; Sabah geldiğinizde bilgisayarınız açılmadığını düşünün. İyi durumda arıza oluşmuştur ve teknik destek alarak çözebilirsiniz ve belki 2-3 saat sonrasında makineniz ayakta ve siz işinize başlamış olursunuz.

Orta kötü senaryoda ise; Diskiniz arızalanmıştır, yedeklerinizden (eğer var ise) geri dönüp en son yedek aldığınız tarihten itibaren tekrar aynı işleri yapmak zorunda kalırsanız ve çalışmaya devam edebilirsiniz.

En kötü senaryo ise; Bilgisayarınızdaki dosyalarınızın tümü şifrelenmiştir ve eğer yedeğiniz yok ise açılması için para ödemeniz gerekir. Buraya dikkat, sizdeki veriler aynı zamanda artık internet ortamında da olabilir.

Bu yazdıklarımızın ortak noktası, eğer bir yedeğiniz yok ise kazandığınız deneyimdir. (!) Ve kaybettikleriniz ile iş hayatınıza devam etmek zorunda kalırsınız.

Yukarıdaki gibi senaryoların ne zaman gerçekleşeceği ne yazık ki öngörülemez. Ama bunun için bir çözüm üretilebilir.

Yedeklerinizi 3-2-1 yedek kuralına uygun alırsanız, oluşabilecek veri kayıplarını minimuma indirebilirsiniz.

Nedir bu 3-2-1 Kuralı?

3; Verinin 3 kopyasının olması. Bunun anlamı 1 verinin kendisi 2 adet yedeğinin bulunmasıdır.

2; Verinin 2 farklı depolama birimlerinde tutulması; burada ise yedeğinizin birini NAS gibi bir cihaza alırken, diğerini şirketinizde bulunan taşınabilir disk/flash bellek veya Bulut’a alabilirsiniz.

1; Verinin başka bir ortamda barındırılması, bunun için bulut mimarisini tercih edebilirsiniz. İsterseniz taşınabilir disk alıp bunu yedek sonrasında çalıştığınız yerden çıkartabilirsiniz.

Yukarıdaki uygulamayı yapmak aslında oldukça basit ama takibi oldukça zordur. Bu yüzden Acronis kullanmanızı tavsiye ederiz. Acronis ile bu işlemlerin tümünü gerçekleştirebilir ve alınan yedeklerin takibi için günlük/haftalık ve aylık olarak mail alabilirsiniz. Ayrıca aldığınız yedeklerin doğru alındığını teyit edebilir, eski yedeklerin otomatik silinmesini sağlayabilirsiniz.

Son olarak;

Şirketinizde bulunan muhasebe kayıtlarının bir Excel tablo veya Access veri tabanında tutulduğunu düşünülelim, bunun yedeği için;

Tablo sizin bilgisayarınızda bulunsun, bunun haricinde bu dosyadan bizde 2 adet daha bulunması gerekiyor.

İlk olarak bu dosyanın yedeğinin NAS cihazına veya taşınabilir bir diske alabilirsiniz.

Ardından bu dosyanın da yedeğini bulut ortamına alabilirsiniz. Bu sayede yedeğiniz hem dışarıda olacaktır(sel felaketi, hırsızlık, yangın vb. felaketlerden korunmak için) hem de şirketinizde bulunan NAS/taşınabilir cihazınızda olacaktır. NAS cihazına erişiminiz buluttan çok daha hızlı olacağı için iki sistem ayakta olduğunda NAS cihazınızı kullanmanız daha doğru olacaktır.

PTN BİLİŞİM