İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Windows 11 Lisansları

Windows 11 Lisansları

Windows 11 Lisansları; Farkları, kullanım alanları ve özelliklerini gelin hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle hatırlarsanız Microsoft, Windows 10’un geleneksel işletim sistemi döngüsünde yayınlayacağı son işletim sistemi olacağını doğrulamıştı.

Windows 11, Microsoft’un değimi ile Windows’un bir sonraki evrimidir; Windows 10’dan bu yana Windows işletim sistemine yapılan en önemli güncellemedir. Esnek ve akıcı yeni bir deneyimde son kullanıcı üretkenliğini artırmaya odaklanan, birçok yenilik sunan Windows 11, günümüzün hibrit çalışma ortamını desteklemek üzere tasarlanmıştır ve şimdiye kadarki en güvenilir, güvenli, bağlantılı ve performanslı Windows işletim sistemi olmayı amaçlamaktadır.

Windows 11, Windows 10 ile aynı temel üzerine kurulmuştur. Bu demek oluyor ki Windows 11’e geçişte yeniden bir kurulum yapmak yerine direkt olarak Windows 10’a gelen güncelleştirme ile Windows 11’e geçiş sağlayabilirsiniz.

Ev kullanıcıları en çok Windows 11’in Home veya Pro sürümleriyle karşılaşırken, bilgisayarlarını iş veya okul üzerinden alan kullanıcılar Enterprise, Education ve/veya School Edition gibi Windows 11 sürümleriyle karşılaşabilir. Çoğunlukla kullanıcı arayüzünü aynı görecek ve hissedeceklerdir. Fakat sürümlerin arka planda sunduğu özellikler kritik öneme sahiptir.

Bu kısa bilgiden sonra, gelelim Windows 11 lisanslarına ?

Windows 11 Lisansları türleri genel olarak temel ve kurumsal versiyonlar olarak ayrılmıştır.

Temel Versiyonlar; perakende satış mağazalarında bağımsız satın alımlar olarak kullanılabilen versiyonlardır.
  • Windows 11 Home

Windows’un en temel sürümü olan Windows 11 Home, Ev kullanıcıları için özel olarak tasarlanmıştır. İpucu olarak bu sürümlere Uzak Masaüstü bağlantısı (RDP) yapamazsınız. Ayrıca eklemek isteriz ki en fazla 128GB RAM destekler.

  • Windows 11 Home Single Language

Windows 11 Home ile birebir aynı olan bu sürümde tek fark kurulduktan sonra yeni dil eklenmemesidir. İpucu olarak bu sürümlere Uzak Masaüstü bağlantısı (RDP) yapamazsınız. Aynı şekilde 128GB Ram destekler.

  • Windows 11 Pro

Windows 11 Pro, profesyonellere ve iş ortamlarına yönelik; Active Directory, Uzak Masaüstü, BitLocker ve Hyper-V gibi ek yeteneklerle birlikte, Windows 11 Home’un tüm özelliklerini içerir. Bu sürüm 2TB’a kadar Ram destekler.

  • Windows 11 Pro for Workstations

Windows 11 Pro for Workstations, yoğun bilgi işlem görevleri ve ileri teknoloji donanımlar için tasarlanmıştır. Intel Xeon, AMD Opteron ve en yeni AMD Epyc işlemcileri, 4 CPU; 6 TB RAM, ReFS dosya sistemi, Geçici Olmayan Çift Sıralı Bellek Modülü (NVDIMM) ve uzaktan doğrudan bellek erişimi (RDMA)’yı destekler.

Kurumsal versiyonlar; Bir kuruluş içindeki işletim sisteminin birçok kurulumunun merkezi kontrolünü kolaylaştıran özellikler ekleyen versiyonlardır.
  • Windows 11 Education

Windows 11 Education, Akademik Toplu Lisanslama yoluyla dağıtılır. Enterprise’dan oluşturulmasına rağmen daha az özelliğe sahiptir. Özellikle Devlet ve özel okullara satılması ve kullanılması amaçlanmıştır.

  • Windows 11 Pro Education

Windows 11’in Pro edisyonundan oluşturulmuştur ve varsayılan olarak farklı seçeneklerin devre dışı bırakıldığı Windows 11 Pro ile çoğunlukla aynı özellikleri içerir ve bir eğitim ortamında kurulum ve dağıtım seçenekleri ekler. Ayrıca, bir USB flash sürücü kullanarak ayarların sağlanmasına izin verir ve Microsoft Store önerileri, Windows Sandbox veya Windows Spotlight’ı içermeyen bir “Okul Bilgisayarlarını Kur” uygulaması içerir.

  • Windows 11 Enterprise

Windows 11 Enterprise, BT tabanlı kuruluşlara yardımcı olacak ek özelliklerle birlikte Windows 11 Pro’nun tüm özelliklerini sağlar. Özellikle büyük kurumların, özel yapılandırmalarını destekleyici çözümleri ile birlikte kullanılmaktadır.

  • Windows 11 SE (School Edition)

Windows 11 SE Online ve hibrit eğitim sonrası okullarda ve evde daha uygun fiyatlı cihazlarda çalışabilen Windows 11’in kırpılmış bir sürümüdür. Aynı anda sadece iki pencere çalıştırabilir. Microsoft Store kısıtlaması vardır. Windows 11 ile gelen widget’lar özelliği bu sürümde yoktur. Aldığınız ucuz bilgisayarda veya okulun size verdiği bilgisayarda yüklü olabilir. OEM üreticilerinin sunduğu cihazlar haricinde kimseye satılamaz. Ayrıca Normal bilgisayara Temiz kurulum olarak (ISO, DVD vb.) yüklenemez. Chrome OS kullanan Chromebook’lara rakip olarak çıkmıştır. School Edition, Windows 11’den farklı olarak 9 Kasım 2021 tarihinde tanıtılmıştır.

  • Windows 11 Mixed Reality

Mixed Reality, karma gerçeklik veya Microsoft HoloLens(Microsoft HoloLens, Microsoft şirketi tarafından tanıtılan birinci nesil Sanal gerçeklik başa takılı akıllı gözlüktür.) gibi sanal gerçeklik cihazları için tasarlanmıştır.

Windows 11 içerisinde de bulunan imaj alma özelliği Windows Sistem İmajı Nedir? ve Nasıl Alınır? makalemizi incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.