İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Windows Sistem İmajı Nedir? ve Nasıl Alınır?

Windows Sistem İmajı Nedir? ve Nasıl Alınır?

Sistem imajı
Windows Sistem İmajı Nedir? ve Nasıl Alınır?

Sistem imajı almanın önemini ve nasıl yapıldığını merak ediyorsanız hiç beklemeden bahsedelim 🙂

Öncelikle bilgisayar imajını almak ne demek?

Bilgisayarda o an için yüklü olan tüm uygulamalar, dosyalar ve klasörler dahil olarak bu bilgilerin bir resmini (birebir ve çalışan kopyasını) başka bir medyaya; harici disk, flash bellek, Ağ paylaşımında olan bir klasör vb. kopyalanması olarak tanımlanmıştır. Bazı durumlarda buna tam yedekleme (Full Backup) diyebiliriz.

Backup ile İmaj’ın farkı nedir?

Backup yedekleme yapmak anlamına gelir ve klasör ve/veya dosyanın çoğaltılmasıdır. İçerisinden çok rahatlıkla dosya ve klasör ayıklayıp dönebilirsiniz. Yani almış olduğunuz yedek içerisinden masaüstünüzdeki bir dosyayı çift tıklamayla açabiliriz. Bunu isterseniz başka bir diske veya klasöre açıp kullanabilirsiniz.

İmaj almak ise, genelde tüm bilgisayarı geri döndürmek istediğinde tercih edilecektir. Örneğin; bilgisayarınızda disk arızası oldu ve aynı boyutta başka bir disk aldınız. Bu durumda imajı geri döndürdüğünüzde; tüm uygulamalarınız ve dosyalarız aynı yedek aldığınız zamandaki gibi geri gelir.

Windows 10 ve Windows 11 üzerinde bir program yüklemeden imaj almak isterseniz; Backup and Restore (Windows 7) (Yedekleme ve Geri Yükleme (Windows 7)) bileşenini kullanabilirsiniz.

Backup and Restore bileşenine Denetim Masasından erişebilirsiniz.

Burada çok haklı bir sebeple Microsoft aynı diske yedek almanıza izin vermeyeceğini belirtmemiz gerekir. Eğer harici bir disk vb. takılı değil ise bileşen çalıştırıldığında “İleri” butonunu gri olarak göreceksiniz.

Windows Sistem İmajı Almak

Bunun için bilgisayarınıza toplam data boyutundan daha büyük bir; harici bir disk takılmalıdır.

İmaj alınırken; “WindowsImageBackup” adında bir klasör yaratılacağı için bu isme sahip bir başka klasör olmaması karışıklığı engelleyecektir.

  • Denetim Masasına açın,
  • Buradan Backup and Restore (Windows 7) (Yedekleme ve Geri Yükleme (Windows 7)) bileşenine tıklayın,
  • Açılan pencerede; harici disk doğru çalışıyorsa On a hard disk (Sabit diske) bölümü seçili iken Sonraki butonuna tıklayın.
  • Açılan pencereden tüm sistemin imajı için her diskin seçili olduğundan emin olmalısınız.
  • Sonraki butonuna tıkladıktan sonra, ekranda alınacak imajla ilgili özet bilgi göreceksiniz, Yedeklemeyi başlat butonuna tıkladığınızda sistem imajını belirttiğiniz diske “WindowsImageBackup” klasör adıyla kaydetmeye başlayacaktır.

Yedekleme bittikten sonra “Sistem onarım diski oluşturmak ister misiniz?” penceresini göreceksiniz eğer geri döndürme işleminde Windows Ön yüklü USB bellek kullanmak istemezseniz bu pencere yardımıyla bilgisayarınıza önyükleme diski oluşturup gerektiğinde imajı geri döndürebilirsiniz.

Bir bilgisayarın imajı için bu çözüm çok doğru olacaktır.

Eğer şirketiniz için bu işlemi düşünüyorsanız, yönetim, denetim, buluta imaj alma, raporlama gibi bir çok çözüm sağlayan  ve bir çok nokta BT Uzmanlarının hayatını kurtaran Acronis Cyber Protect Cloud ürünü öneririz.