İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Cold Backup Nedir?

Cold Backup Nedir?

Cold Backup Nedir

Cold Backup (Soğuk Yedekleme veya Çevrimdışı Yedekleme Nedir?)

                Soğuk yedekleme, genel olarak bir veri tabanı yedeklemesidir. Aslında veri tabanı dışında; kullanılan data (Bilgisayar imajı, sistem yapılandırması vb. dahil) sisteminin durdurularak, yedek alınmasına verilen isimdir. Örnek olarak; çalışmakta olan outlook pst’lerinizi yedeklemek istediğinizde bazı uygulamaların; “Lütfen bu işlem için Outlook uygulamanızı kapatınız.” demesinin sebebi sadece Cold Backup alabilmesidir.

                Cold Backup yedeklemelere, veri tabanı çevrimdışıyken ve kullanıcılar tarafından erişilemezken yapıldığı için “Çevrimdışı Yedekleme’ de” denir. Burada veri tabanı işlemleri tamamen durdurulur sonrasında yedekleme başlatılır. Yedekleme devam ettiği sürece herhangi bir işlem yapılamaz. Soğuk yedekleme işlemi çoğunlukla gün başında ve/veya sonunda uygulanır. Bu sayede minimum iş gücü kaybı hedeflenir.

Bu durumun bazı avantajları vardır;

                Yedekleme sırasında; bir veri ekleme/değiştirme ve düzenleme yapılamadığından süreç daha hızlı olacaktır. Cold backup’lar ayrı tutulacağı için virüs, elektrik kesintisi gibi saldırılardan etkilenmeyecektir.

Yedekleme sırasında; cihaz offline moda geçtiği için donanım kaynak tüketimi daha az olabilir. Çünkü yalnızca yedek alınıyor olacaktır. Bu süre içerisinde sistem başka kaynaklara (servislerin kontrolü, güncelleme denetleme vb.) güç harcamayabilir.

Yedek alınırken sistemin tamamen durdurulması veya kapatılması gerektiği için süreklilik gereken sistemlerde bu işlem pek mümkün olmayabilir.

Cold backup (Soğuk Yedekleme) çalışma saatleri belli olan cihazlar için oldukça uygun olabilir. Bu sayede elinizde daha tutarlı yedekler olacaktır.

Cold backup’ın sunucu içerisindeki diğer bir diske alınması doğru olmayabilir, bu sunucu üzerinde oluşabilecek herhangi bir elektrik arızası veya kısa devre gibi arıza durumlarında diğer diskte kullanılmaz hale gelebilir. Bu durumun önüne geçmek için taşınabilir disk, farklı bir sunucuya/medyaya/ortama yedekleme veya bulut uygulamalar (Acronis Cyber Protect Cloud gibi) tercih edilebilir.

                Soğuk yedekleme ile Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) senaryosu birleşiminde ortaya tüm altyapının kurtarılması çıkabilir: çalışan sisteminizin akşam soğuk yedeğinin alındığını düşünün, sabah geldiğinizde sunucunun açılmaması durumunda Felaket Kurtarma Merkezlerinde (Disaster Recovery Center) bulunan sunucunuz ile soğuk yedeğinizi açıp şirketinizin işlerinin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilirsiniz.

                Son olarak Cold backup’ların yönetilmesi oldukça kolaydır. Yedekleme işi için süreç yazılması diğer yedekleme tiplerine göre daha basit ve hızlı olacaktır.

Peki Hot (Sıcak) ve Warm (Ilık) Backup Nedir?

                Adından da tahmin edeceğiniz üzere hot backup  veri tabanı ve/veya sunucu çalışırken yedekleme alınabilmesi özelliğidir. Bu sayede sistemde kesinti yapmadan yedek alınması hedeflenir.

Burayı şöyle daha iyi izah edebiliriz; İki sunucununuz birbirine veri tabanı kopyasını belirlediğiniz aralıklarla gönderdiğini düşününün, çoğu durumda iki sunucuda daima ayakta kalır ve verinin tutulduğu asıl sunucuya herhangi bir zarar gelirse Hot backup sahibi olan sunucu onun yerine geçer ve iş, neredeyse hiç durmadan devam etmiş sayılır.

                Hot backup ile bazı durumlarda veri tabanının tutarsız olmasına yol açabilir çünkü o sırada veri yazma işlemi gerçekleştiriyor olabilir. Ayrıca Cold bakcup’a göre yavaş olabilir çünkü hem sorgulara cevap vermesi hem de o dosyanın yedeklenmesini sağlamaktan sorumludur.

                Warm backup ise, hot backup’a çok benzer, genelde Warm backup’ın tutulduğu sunucular yedekleme, test veya arıza zamanında açılırlar. Bu sunucular daha çok aynalama (mirroring) veya replikasyon (replication) için kullanılırlar.