İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Replikasyon(Replication) Nedir?

Replikasyon(Replication) Nedir?

Replikasyon Nedir?

Replikasyon basitçe çoğaltmadır. Bilişim dünyasında “Replication” oldukça önemli bir kavramdır. Verilerin çoğaltılmasını ve/veya birden çok aygıtta depolanmasını sağlar.

Replikasyon ‘un genelde yedekleme ve senkronizasyon ile aynı kavramlar olduğu düşünülürken birbirlerinden ufak farklılıklarla ayrılırlar.

Yedekleme ile verinin uzun süre saklanması hedeflenmiştir. Erişim süresi (geri dönme süreside denebilir) oldukça uzun olabilir. Ayrıca yedeklemede sadece ana veri bozulduğunda veriler geri döndürülür. Replikasyonda ise uygulama, database, sunucu rolü vb. gibi yapılar geri döndürülerek işlemlerin devam etmesi sağlanır.

Senkronizasyon‘ un genel tanımı eşleme, eş zamanlamadır. Günümüzde cep telefonlarımızda bile kullandığımız bir yöntemdir aslında. Örnek vermek gerekirse rehberinize bir numara eklediğinizi varsayalım. Bu veri anlık olarak telefonunuza bağlı olan bulut depolama servisi sayesinde diğer cihazlarınızda da kullanabilmesi için senkronize edilmektedir. Senkronizasyonu Replikasyondan ayıran en büyük fark ise verilerin eşitlenmesidir, çoğaltmadan farklı bir kavramdır. Ayrıca diğer bir farkı ise senkronizasyonun sürekli olarak çalışmasıdır. Replikasyon ise belirlenen saatlerde veri trafiği yapmaktadır.

Replikasyon bir verinin birden fazla konuma çoğaltılmasıdır. Senkronizasyondan farklı olarak verilerin işlenmesi sırasında bir işlem gerçekleştirmediğinden kaynak tüketimini yormaz. Ayrıca verilerin işlendikten sonra replike edilmesi ile veri kaybı yaşanması oldukça düşüktür. Yedeklemeden farkı ise ana verinin yanıt vermemesi gibi bir durumda tüm işleri üstlenerek. Kesintisiz bir çalışma olanağı sağlar.