Print Management Console(Yazdırma Yönetimi Konsolu) Nedir?
Bu yazımızda Print Management Nedir? Nasıl Kurulur? ve ne gibi özellikler sunar bunlardan bahsedeceğiz.
Windows 10 üzerinde yazıcıları yönetmek için genelde Denetim Masasındaki; “Aygıtlar ve Yazıcılar” (Devices and Printers) bölümünü kullanırız.
Windows 10 güncellemeleri ile birlikte; Başlat>Ayarlar(Settings)> Cihazlar(Devices)> Yazıcılar ve Tarayıcılar(Printers & Scanners) bölümünden de bazı yazıcı ayarlarını yapabilmekteyiz.
Her iki menüde bir çok alanda avantajlı. Genelde Ayarlar bölümündeki daha hızlı çözüm sağlarken Denetim masasındaki ise daha detaylı işlem yapmaya yarıyor.
Peki bunlardan daha detaylı bir işlem yapmak istersek? Örneğin; Yüklü sürücüyü kaldırmak veya yeni bir çıktı formu eklemek istersek? Bu gibi ayarlar için ise daha ileri düzey olan (hatta Windows Print Server‘ın atası diyebileceğimiz) printmanagement.msc konsolunu kullanabiliriz.
Öncelikle bu konsolu açmak için; Denetim Masası> Yönetimsel Araçlar (Administrative Tools)>Yazdırma Yönetimi (Print Management) ikonuna çift tıklayabiliriz. Ayrıca Çalıştır(Run)’a gelip printmanagement.msc yazarakta bu konsola erişilebilir.
Makaleyi yazmaktaki asıl amacımız hem sizin bu konsoldan haberiniz olmasını istememiz. Hem de bu konsol ile genelde karşılaştığımız bir hatanın çözümünü sizinle paylaşmak istememizdir.
Print Management Console(Yazdırma Yönetimi Konsolu) Nasıl Kurulur?
Bazı Windows 10 bilgisayarlarda bu konsol ne yazık ki Yönetimsel Araçlar bölümünde görünmüyor. Bunun için yeniden kurmanız gerekiyor. Bu kurulumları genelde;(IT dünyası ile ilgilenen arkadaşlar hatırlayacaktır) Denetim Masası üzerinde Program Ekle Kaldır bölümü içerisindek; Windows Özelliklerini Aç veya Kapat bölümünden eklerdik.
Konsol artık bu bölümden kurulmuyor. Bunun yerine; Başlat>Ayarlar(Settings)>Uygulamalar(Apps)>İsteğe Bağlı Özellikler(Optional Features)>Özellik Ekle(Add a Feature) bölümündeki arama bölümüne; Print veya Yazdırma yazdığınızda “Yazdırma Yönetimi(Print Management)” Konsolu geldiğini görebilirsiniz. Sonrasında soldaki kare kutucuğu doldurup alt bölümden “Yükle” demeniz yeterli olacaktır.
Ayrıca belki dikkatinizi çekmiştir. Bu bölümden RSAT’i de kurabiliyoruz üstelik eskisi gibi güncelleme indirme ve/veya i386 benzeri klasörler eklemeden 🙂
Daha detaylı bilgi edinmek isterseniz; Microsoft’un Print Management ile ilgili yazdıklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca bir önceki makalemizi okumak isterseniz buraya(Replikasyon(Replication) Nedir?) tıklayabilirsiniz.