Acronis cyber protect cloud ile tam makine yedeği nasıl alınır;
Veri yedeklemesinin önemi fiziksel kâğıt, imzalar, onay formları gibi evrakların dijitalleşmesiyle daha önemli ve kritik hale gelmiştir. Acronis Cyber Protect Cloud ile verilerin güvenliği hem buluta hem de yerel kullanabileceğimiz (Taşınabilir disk, iç disk, flash bellek gibi) cihaza yedek alan ve bunları otomatikleştiren bir yapı sağlar.
Acronis’ in sağladığı Tam Makine yedeği ile hem sunucularınızın hem de istemcilerinizin yedeğini tutarlı bir şekilde farklı ortamlara alınmasını sağlayabiliriz. Bunlar içerisinden istersek yalnızca bir dosyayı, uygulamanın dosyalarını (SQL database’i, Exchange Database’i gibi) veya makinenin imajını dönebiliriz. Ayrıca Acronis’in Universal Restore özelliği sayesinde bu makinenin imajını farklı donanıma (AMD-Intel, HP-Dell, Nvidia-ATI gibi) döndürüp kullanabiliriz.
Acronis Cyber Protect Cloud ile tam makine yedeği nasıl alınır?
Cihazların öncesinde kayıt edilmiş olması gerekmektedir.
Cyber Protect Console üzerinde “Cihazlar/Tüm cihazlar” bölümü içerisinde yedeğini almak istediğimiz cihazı seçmeliyiz.
Açılan “Eylemler” menüsünden “Koru” seçeneğini tıklamalıyız.
Açılan pencere üzerinde “(+) Plan oluştur” Butonuna tıklamalıyız. Sol menüler dizilimde Planlar bölümünden de istersek plan oluşturabilir ve tüm planları tek bir yerden kontrol edebiliriz.
Açılan menüde oluşturduğunuz plana öncelikle isim belirlemeliyiz. Bir makine için birden fazla plan yaratılabildiğinden dolayı, isimlendirme oldukça önemlidir.
İsmi belirledikten sonra yedeklemenin nasıl olacağını belirleyeceğiz. Menüde yedekleme seçeneğini seçerek açılan bölümde ayarları yapılandırmaya başlayabiliriz.
Öncelikle yedeklenecek öğeyi “Makinenin tamamı” olarak seçmeliyiz.
Yedekleme yeri “Cyber Protect Cloud” üzerinde varsayılan olarak “Bulut Depolaması” şeklindedir. Buluta yedekleyeceğimiz için değiştirmeden ilerleyebiliriz.
Zamanlama bölümünden yedekleme şeması, zamanı, aralığı ve başlatma koşullarını belirleyebiliriz.
“Yedekleme şeması” bölümünde yedeklemenin nasıl alınacağını belirleyebiliriz. Cihazın tam yedeğini alacağımız için “Daima tam” seçeneğini seçebiliriz.
Yedekleme zamanlamasının varsayılan olarak “Zamana göre planla” şeklindedir. Kullanıcıların profil gibi önemli dosyaları için “Bir kullanıcı sisteme giriş yaptığında” seçeneği çok faydalı oluyor. Sistem kapanırken özelliğini de sunucularda yama vb. hatalarında geri döndürmek için kullanılabilir. Örnek olması için Zamanlamayı değiştirmeden ilerleyelim.
Zamanlamayı Bugün(Salı – 18:40’da) başlatacak şekilde ayarladım. Bu zamanlamayı isterseniz belli tarihler arasında çalıştırabilirsiniz. Örneğin yedeklenen cihaz yalnızca 1 ay bünyemizde bulunacak diyelim. Planı bir tarih aralığında çalıştır seçeneği sayesinde sadece Eylül ayı için çalıştırılmasını sağlayabiliriz.
Yedeklemeler ne kadar süre ile saklanır bölümünde alınan yedeklerinizin ne zaman silineceğini ayarlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken, alınan yedek tiplerinin işaretlenmesidir. Yani “Yedekleme yaşına göre” seçeneği seçtiğinizde yarattığınız plan içerisinde aylık alınan yedeklerinin silineceği tarihi, haftalık ve günlük yedeklerin silineceği tarihi belirtirsiniz. Yedek planınızda aylık ve günlük yok ise, belirtilen değerler anlamsız olacaktır.
Şifreleme seçeneğini açık geldiğini fark etmişsinizdir ve varsayılan olarak açık gelmektedir fakat bir şifre belirlenmemiştir. Bu sebeple üzerinde turuncu ile uyarı görebilirsiniz. Yanında bulunan “Bir şifre belirtin” butonuna tıklayarak şifre belirleyebilirsiniz veya kapalı konuma getirebilirsiniz. Şifrenizi yedekten geri dönerken ve yedeğinizi bulut üzerinde açacağınız zaman kullanacaksınız. Şifreleme metodu olarak AES 256 kullanılmaktadır. Bizce yedeklerin her durumda şifrelenmesi gerekmektedir, sonuçta bu veri ele geçirilirse tek savunmanız koymuş olduğunuz şifreniz olacaktır.
Not: Belirlediğiniz şifreyi unutursanız yedeğinizi asla geri dönemez ve açamazsınız. Acronis dahi bu yedeğin şifresini sıfırlayamaz, silemez.
Uygulama yedeklemesi bölümünden cihazınızda;
Microsoft SQL Server, Exchange Server, Active Directory,
cPanel
Var ise kurtarılması için ek korumalar sağlayabilirsiniz.
Bu uygulamaları korumanın iki farklı yöntemi vardır:
Veritabanı yedekleme
Bu veritabanları ve bunlarla ilişkili meta verilerin dosya düzeyi yedeklemesidir. Veritabanları canlı bir uygulamaya ya da dosyalar olarak kurtarılabilir.
Uygulama kullanan yedekleme
Bu uygulama meta verilerini de toplayan bir disk düzeyi yedeklemedir. Bu meta veriler, disk ya da disk bölümünün tamamının kurtarılmasına gerek kalmadan uygulama verilerinin kurtarılmasını ve bunlara göz atılmasını sağlar. Disk veya disk bölümü aynı zamanda bütün olarak kurtarılabilir. Bu tek bir çözümün ve koruma planının hem olağanüstü durum kurtarma hem de veri koruma amaçları için kullanılabileceği anlamına gelir.
Yedekleme seçenekleri altında gelişmiş yapılandırmalar uygulayabilirsiniz. Örnek olarak yedeğinizde istediğiniz türde dosyaların yedeklenmesini istemediğiniz türde dosyaların yedeklenmemesini sağlayabilirsiniz.
Gerekli yapılandırmaların uygulanmasından sonra sadece yedek almak için diğer açık ayarları devre dışı bırakarak “Oluştur” butonu ile planı oluşturabilirsiniz.
Plan oluşturuldu. Bu plan yalnızca makine yedeklemesi için oluşturulmuş durumdadır. İsterseniz bu plana ekranda gördüğünüz gibi ek özellikler tanımlayabilirsiniz.
Plan ilgili cihaza uygulandı ve yedekleme zamanlandı. Plan başladığında bunu hem istemci bilgisayarında görebilirsiniz hem de yönetim sunucusu üzerinde görebilirsiniz.
Bu bilgilerin Acronis Cyber Protect Cloud düzgün yapılandırıldığında size istediğiniz zamanda raporlandığı belirtmek isteriz.
PTN BİLİŞİM AİLESİ